Uit verschillende stijlen binnen de dancemuziek ontstaat op de grens van het huidige millennium de stroming hardstyle. Ongeveer gelijktijdig komt in het Belgische Oud-Turnhout een jongen voor het eerst in aanraking met het maken van muziek. Zo’n dertien jaar later is Coone één van de toonaangevende namen in de hardstyle-scene. Tussen verschillende optredens door nam Koen Bauweraerts, zoals Coone echt heet, uitgebreid de tijd om aan Bax-shop.nl te vertellen over de muziekstijl, zíjn stijl en de liefde voor muziek. “Wij zijn allemaal muziekliefhebbers, mensen die breder denken dan alleen hardstyle.”

Aan een kleine tafel in een  brasserie in Kasterlee, een paar kilometer onder zijn geboorteplaats gelegen, begint Coone rustig zijn verhaal. De 28-jarige DJ/producer is net terug uit Oostenrijk, waar hij een aantal boekingen had staan. “Ik neem even een klein snackje, als je het niet erg vindt. Het zijn zware dagen geweest, maar ook wel weer hele mooie.” Coone zal zijn gedachten ongetwijfeld nog wel eens terug laten gaan naar 1998. Hij is dan 15 jaar, als zijn broer hem een cassette laat horen met muziek gemaakt door vrienden. Coone is verkocht. “Ik dacht alleen maar: hoe krijg je dat voor elkaar? Dat wilde ik ook. Ik heb het altijd leuk gevonden als ik iets kon maken, als ik creatief kon zijn. Ik heb vroeger bijvoorbeeld ook veel getekend. Creativiteit zit er in bij mij en muziek maken dus ook.” Al snel ontdekt hij de  dat de vrienden van zijn broer werken met een Atari. “Dat was toen nog vreemd, en niet te betalen voor mij. Na een jaartje sparen heb ik uiteindelijk een Groovebox MC-303 van Roland gekocht. Daarmee kon je volledige tracks maken en het toestel was ook erg leuk om mee te werken. Later leer je dan dat het niet klinkt als je met enkel één Groovebox werkt. Ik heb dat ding nog steeds wel, mooie vorm van nostalgie.” Coone’s volgende aanschaf is de Groovebox MC-505 van Roland. “Daarmee ging alles al een stuk beter. Van de MC-505 ben ik direct overgestapt naar Cubase. Het heeft wel even geduurd voordat ik dat onder de knie had. Momenteel werk ik met Logic. Als ik moet draaien, maakt het me niet zo veel uit waarmee ik dat doe. Natuurlijk sta ook ik graag achter een set CDJ-2000’s, maar als ik mijn USB-stick maar in kan pluggen, dan ben ik al gelukkig. Ik ben sowieso niet zo van het scratchen of het gebruik van veel effecten, ik vind welke platen ik speel een stuk belangrijker. Al moet ik bekennen dat ik soms wel eens jaloers ben op mensen die alles van zo’n speler kennen.”

Wie tegenwoordig begint met het produceren van hardstyle, heeft aan internet een meer dan goede hulp. Kicks, melodieën, schreeches; op YouTube is voor ieder onderdeel van de muziekstijl wel een tutorial te vinden. Toch wordt het maken van goede hardstyle muziek er volgens Coone niet eenvoudiger op. “Het creëren van sounds is wel makkelijker geworden, ja. Maar creativiteit en catchiness in de track stoppen en het afmixen ervan is juist het moeilijkste. Van een hardstyle track een hit maken. De kwaliteit van hardstyle wordt ook steeds hoger. Met name jongens als Headhunterz trekken hard aan die kar van kwaliteit. Het is voor beginnende producers moeilijk daar bij in de buurt te geraken.” Het woord catchiness is voor het eerst gevallen. Het zou niet voor het laatst zijn. “Ik vind dat je met catchy het beste mijn stijl kunt omschrijven”, legt Coone uit. “Ik ben niet vanaf het begin bezig met het maken van een hit, dat gaat onbewust. Ik ga uit van een gimmick, vanuit een vocal, en zo werk ik naar een melodie toe. Of je catchiness kunt leren? Weet ik niet. Ik probeer dingen uit, steek wat ik meemaak in tracks. Daarmee creëer ik een catchy sound. Ik denk wel dat als je blijft proberen, dat je een eind kunt komen. ” Sinds 2006 heeft Coone met Dirty Workz zijn eigen platenlabel. Met enige regelmaat ontvangt het label demo’s van beginnende producers, die graag in de voetsporen van Coone zou willen treden. “Die demo’s luisteren we stuk voor stuk. Daar neem ik zelf een groot deel van voor mijn rekening. Vroeger deed ik alles, maar dat kan nu niet meer. Wat we vaak aan die demo’s zien is dat ze of heel goed geproduceerd zijn maar geen hit potentie hebben, of dat ze juist wel hit potentie hebben maar erg slecht geproduceerd zijn. Soms zijn er demo’s bij die  het beide hebben. Die zijn dan voor 80% goed, de maker daarvan mailen we dan ook terug met tips hoe ze de resterende 20% ook goed kunnen krijgen.” Wie goed genoeg is, krijgt zeker een kans bij het label van Coone. Wel heeft hij de nodige tips voor ambitieuze producers. “Het is voor ons altijd een moeilijke afweging. Hebben we er niet te veel werk aan als we met iemand in zee gaan? Een pré is altijd als ze laten zien dat ze passie hebben. Dat ze bezig zijn met zichzelf te promoten, dat ze inzicht hebben en bijvoorbeeld al logo’s hebben ontworpen, previews op YouTube hebben gezet, dat soort dingen. Het beste is dat je een demo binnen krijgt die voor 90% goed is én dat de producer in kwestie daar ook al erg mee bezig is.”

Als 15-jarige begint Coone met het draaien van hardtrance. Het is het Bonzaï-tijdperk, niet veel later zou de jump-scene in België opkomen. Het is die muziekstijl die Coone in 2002 de eerste bekendheid geeft. België maakt door de track ‘The Return’ kennis met de jonge producer, wat leidde tot zijn grote doorbraak. Zes jaar later waagt Coone de stap naar de wereld van de hardstyle, waar hij al lange tijd liefde voor koestert. Het zijn moeilijke tijden voor Coone om zich als jump-artiest te profileren tot volwaardige hardstyle-artiest, maar met de komst van zijn nieuwe album The Challenge in 2011, laat hij alle twijfels achter zich. Coone is een gevestigde waarde in de hardstyle-scene geworden. Later dat jaar neemt de producer ‘Licht Uit’, een single van het Nederlandse  rapduo The Opposites, onder handen. “En ik denk dat in de hardstyle in de toekomst nog meer gewerkt gaat worden met andere muziekstijlen. Wij zijn allemaal muziek liefhebbers, zijn mensen die breder denken dan alleen hardstyle. Ik hoop ook dat de followers die ik heb open staan voor zulke dingen. Dat vind ik belangrijk. De reacties op Licht Uit waren sterker dan verwacht. Natuurlijk heb je mensen er tussen zitten die het ‘haten’, maar ik verschoot van de positieve reacties. Dat had niemand verwacht, dat heeft enorm positief uitgepakt.” Van hardtrance naar jump, van jump naar hardstyle. Het zijn de stappen die Coone in zijn carrière gemaakt heeft en de logische vraag is dan ook of de producer in de toekomst nog een switch zal gaan maken.“Op dit moment is het enkel hardstyle, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog wat anders ga doen. Ik heb vroeger ook wel house gemaakt. Dat is helaas niet meer te combineren met wat ik nu doe. Je kunt niet beide dingen perfect doen. Laatst was ik in de Verenigde Staten en hoorde ik een week lang house op Miami tijdens de Winter Music Conference. Dan krijg ik zin dat ook te gaan maken. Maar toen ik een week terug was, maakte ik gewoon weer hardstyle, haha.”

Voorlopig voelt Koen Bauweraerts zich dus nog altijd goed bij de muziekstijl die hij een jaar of vijf geleden omarmde. In die vijf jaar heeft de hardstyle muziek een enorme vlucht genomen. “De stijl heeft in de afgelopen jaren de waardering gekregen die het verdient. Het feit dat Skrillex bijvoorbeeld er in zit, met zijn toegankelijke dubstep-sound, zegt genoeg. Dat is voor ons DJ’s alleen maar positief. Ik begrijp dat mensen het jammer vinden dat ‘hun’ underground-stijl nu meer bekend is geraakt bij het grote publiek, ook internationaal, maar wat mij betreft geldt ‘hoe meer mensen, hoe meer vreugd’. Hardstyle heeft veel trouwe fans, die zijn echt één met de muziekstijl. Voor hen kan het irriterend werken dat er steeds meer nieuwe mensen bijkomen. Maar de stijl blijft de stijl, ondanks alle veranderingen. Ik denk dan ook niet dat hardstyle zoals hardcore in de jaren ’90 kapot zal gaan. Daar is de muziek gewoon te goed voor. Ik denk dat hardstyle over vijf á tien jaar wereldwijd geliefd is. Dat gevoel hebben wij trouwens allemaal. In de Verenigde Staten zie je dat house heel erg groeit. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, hardstyle zal daarmee meegroeien. Nee, ik denk niet dat het te hard is voor de VS. Kijk naar dubstep, wat daar populair is, dat is soms nog wel harder dan hardstyle.” Coone bewandelt inmiddels de weg die vele beginnende DJ’s en producers ook graag zouden willen bewandelen. En volgens de DJ/producer zelf, is hij nog lang niet klaar. “Natuurlijk heb ik deels wel geluk gehad. Ik had de juiste sound op het juiste moment. En ik kwam op het juiste moment de juiste mensen tegen. Maar ik heb ook vijvers moeten doorzwemmen. Ben foute mensen tegen gekomen, heb bij foute labels gezeten. Dat moet je kunnen en willen doorbreken. Ik wilde graag verder, waar anderen het misschien wel goed hadden gevonden. De komende jaren wil ik hetzelfde doen als dat ik nu doe, maar hopelijk op een internationaal niveau, zowel qua collabs met andere artiesten, als op plaatsen in de wereld waar ik mijn ding kan gaan doen. Ik zie de toekomst lachend tegemoet, haha”!

Geen reacties

Nog geen reacties...

Laat een reactie achter