Pagina 4 van de 7 EersteEerste 1234567 LaatsteLaatste
31 tot 40 van de 68

Onderwerp: Hoe werkt DMX precies

  1. #31
    Ingeschreven
    10-02-2007
    Locatie
    Rijswijk
    Berichten
    1.196

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door john
    Officieel is een dmx plug echter 5 polig, maar er is nooit een definitief standaard gebruik vastgelegd voor het gebruik van pen 4 & 5. Vaak worden deze ook gebruikt voor een tweede lijn/universe, op die manier kan je 1024 kanalen door 1 kabeltje sturen.
    Weet je dit heel zeker?

    Ik heb altijd geleerd dat de 4de en 5de gebruikt worden voor een terugstuur signaal vari*light bijvoorbeeld)

    want hoe werkt dat met die 1024 dan? Ik ken genoeg tafels die het ondersteunen. En daarvoor gebruikt men gewoon dezelfde kabels en nergens wordt de pin4 en 5 terug gevormd naar pin2 en 3.
    DMX 1024 en/of 2048 wil alleen maaar zeggen dat je tafel meer informatie kan verwerken en kan versturen.





    Aanvulling op eerste topic:

    Van dmx 5 naar DMX 3:

    In 4 en 5 kunnen dus vervallen als je lampen deze niet gebruiken. (Er zijn slechts enkele effecten die DMX 5 gebruiken)

    Dan de veel besproken DMX stop (DMX Terminator)
    Laatst gewijzigd door Bax-shop - Ronald; 11-06-18 om 10:21.
    [url=http://www.jcsl.nl]J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.podiumverhuurhaaglanden.nl]Podium Verhuur Haaglanden[/url]

    [url=http://www.facebook.com/JCSoundLight]FB: J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.facebook.com/PodiumVerhuur]FB: Podium Verhuur Haaglanden[/url]

  2. #32
    Ingeschreven
    20-06-2006
    Locatie
    Zundert
    Berichten
    483

    Standaard

    Ja, dat weet ik heel zeker. Er zijn inderdaad diverse merken die er handig gebruik van maken, maar pen 4 en 5 hebben officieel geen genormeerde functie.

  3. #33
    Ingeschreven
    10-02-2007
    Locatie
    Rijswijk
    Berichten
    1.196

    Standaard

    sorry heb mijn topic wat aangepast, tegelijktijd met jouw post.

    Zou je deze stelling kunnen onderbouwen, met een voorbeeld van een lichttafel of effect die dat dan ondersteunt?
    [url=http://www.jcsl.nl]J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.podiumverhuurhaaglanden.nl]Podium Verhuur Haaglanden[/url]

    [url=http://www.facebook.com/JCSoundLight]FB: J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.facebook.com/PodiumVerhuur]FB: Podium Verhuur Haaglanden[/url]

  4. #34
    Ingeschreven
    20-06-2006
    Locatie
    Zundert
    Berichten
    483

    Standaard

    Gewoon even googglen op dmx en de officiele normen, dan weet je het precies

  5. #35
    Ingeschreven
    10-02-2007
    Locatie
    Rijswijk
    Berichten
    1.196

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door john
    Gewoon even googglen op dmx en de officiele normen, dan weet je het precies
    zoals ik had verwacht kon ik er niets over vinden.

    Tafels als de pearl (avolites) hebben DMX 1024 en werken met de volgende uitgangen:

    A1
    A2
    B1
    B2

    Waarbij a en b verschillende kanalen zijn en 1 en 2 gewoon hetzelfde maar dan gesplitst.



    edit: Kleine aanvulling.


    Het zou heel goed kunnen zijn dat je gelijk hebt hoor. Het is mij echter geheel onbekend en wil altijd blijven leren. Daarnaast moet ik dit dan ook gaan vertellen aan mijn medewerkers, want dan heb ik ze verkeerd voorgelicht
    [url=http://www.jcsl.nl]J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.podiumverhuurhaaglanden.nl]Podium Verhuur Haaglanden[/url]

    [url=http://www.facebook.com/JCSoundLight]FB: J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.facebook.com/PodiumVerhuur]FB: Podium Verhuur Haaglanden[/url]

  6. #36
    Ingeschreven
    20-06-2006
    Locatie
    Zundert
    Berichten
    483

    Standaard

    Zoals je ziet in de avolites , werken zij met 1024 kanalen, en sturen dus 2 universes over 1 kabel. (2x512) Echter is dat niet genormaliseerd, maar de twee aansluitingen worden er wel vaak voor gebruikt.Het spaart op zijn minst 1 kabel naar je truss uit.
    Bij Clay-Paky (golden scan en de stage scan) gebruiken ze de 4 niet, maar op de 5 staat +25 Volt (referentiespanning).Op de nieuwe modellen is dat ook al niet meer overigens, omdat volgens de dmx standaard beide paren data paren moeten zijn die aan de EIA-485 moeten voldoen.In dit geval is de spanning tussen pen 1 en pen 5 te hoog voor de EIA-485.
    ADB wil pin 4 en 5 gaan gebruiken om vanop afstand parameters te wijzigen in de dimmer (DMX patch, dimmercurves, geheugens) en om alarmberichten terug te kunnen sturen.
    Kortom, de pennen worden voor veel doeleinden gebruikt, maar hebben nooit een officiele functie gekregen.

  7. #37
    Ingeschreven
    10-02-2007
    Locatie
    Rijswijk
    Berichten
    1.196

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door john
    Zoals je ziet in de avolites , werken zij met 1024 kanalen, en sturen dus 2 universes over 1 kabel. (2x512) Echter is dat niet genormaliseerd, maar de twee aansluitingen worden er wel vaak voor gebruikt.
    Dat is niet correct ze sturen de 1024 over 2 kanalen A & B.

    Wat bedoel je precies met referentie spanning? (Clay Parky)

    Dat van ADB, is mij inderdaad bekend, maar dat was het plan van af het begin af aan al. Het is alleen niet rendabel, omdat je tafel zo duur wordt dat mensen net zo goed de truss laten zakken. Waarom zou je bijvoorbeeld je DMX Signaal willen aanpassen. Een beetje tafel kun je patchen en is het kanaal dus niet belangrijk.


    Over 1 ding zijn wet in ieder geval eens. DMX 5 heeft geen standaard.

    Daarnaast is mijn mening dat het overbodig en niet rendable is.

    Maarja het is nu eenmaal standaard geworden. Ik weiger er mee te werken. Wij hebben een koffer vol omvorm pluggen.
    [url=http://www.jcsl.nl]J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.podiumverhuurhaaglanden.nl]Podium Verhuur Haaglanden[/url]

    [url=http://www.facebook.com/JCSoundLight]FB: J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.facebook.com/PodiumVerhuur]FB: Podium Verhuur Haaglanden[/url]

  8. #38
    Ingeschreven
    20-06-2006
    Locatie
    Zundert
    Berichten
    483

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door J.S. Coolen
    Dat is niet correct ze sturen de 1024 over 2 kanalen A & B.
    Dat bedoel ik. 2 x 2 aderparen met elk 512 kanalen.

    Die referentiespanning is ter calibratie van het armatuur of iets dergelijks, daar weet ik niet het fijne van.

    Ik denk dat de meeste gebruikers liever de 3 polige variant gebruiken hoor, inclusief ik zelf.
    Dat is in ieder geval een duidelijk en meest gebruikte manier van aansluiten.

  9. #39
    Ingeschreven
    10-02-2007
    Locatie
    Rijswijk
    Berichten
    1.196

    Standaard

    sorry misschien was ik niet duidelijk.

    de tafels van avolites hebben 4 uitgangen (alle 4 dmx 5) En volgends de manual (ruim 500 pagina's) worden de pin 4 en 5 niet gebruikt. Ze zijn wel aangesloten op de printplaat, maar ze hebben geen functie.

    "In de toekomst kan men via een hardware & software update, simpel een functie toewijzen aan de pinnen. Op dit moment bestaan er echter nog geen plannen voor"
    [url=http://www.jcsl.nl]J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.podiumverhuurhaaglanden.nl]Podium Verhuur Haaglanden[/url]

    [url=http://www.facebook.com/JCSoundLight]FB: J.C. Sound & Light[/url]
    [url=http://www.facebook.com/PodiumVerhuur]FB: Podium Verhuur Haaglanden[/url]

  10. #40
    Ingeschreven
    20-06-2006
    Locatie
    Zundert
    Berichten
    483

    Standaard

    Dan heb ik gewoon niet goed gelezen....

Pagina 4 van de 7 EersteEerste 1234567 LaatsteLaatste