Gastblogger Marlies, van muziekblog Letsgroef.nl, luistert het liefst naar vinyl. Ook wel naar digitale muziek via Spotify of op YouTube, maar plaatjes draaien op een ouderwetse platenspeler is toch wel haar favoriet. Toch is ze geen audiofiel en mengt ze zich niet in dat soort vinyl versus streaming-debatten of analoog versus digitaal-discussies. De charme van lp’s zit hem bij Marlies in heel andere dingen.

Waarom ik liever vinyl luister dan Spotify

Klinkt vinyl beter dan streaming?

Er gaan stemmen op dat vinyl vele malen beter klinkt dan een streamingdienst als Spotify, Apple Music, Deezer of Tidal. Het geluid van vinyl zou stukken dynamischer zijn, met warmere klanken en de muziek zou veel beter tot zijn recht komen. Maar mijn oren horen die digitaal/analoog-verschillen niet. Ik ben dan ook geen audiofiel en heb geen high-end audio nodig om naar een liedje te luisteren. Een doodgewone platenspeler en doodgewone speakers zijn voor mij voldoende om te genieten van muziek. Het is dan ook niet de kwaliteit van lp’s waarom ik liever een plaatje opzet dan naar Spotify luister.

Is vinyl handiger dan Spotify?

Eigenlijk is vinyl ook helemaal niet handig. Een plaat is enorm gevoelig voor stof en er zitten al snel krasjes op. Ook is het eigenlijk best wel een gedoe om die grammofoonplaten uit de hoes te halen, op de draaitafel te leggen en na het spelen weer in de hoes te stoppen. Erg omslachtig. Eigenlijk kun je veel beter een deuntje op Spotify luisteren. Maar toch kan het gebruiksgemak van streaming niet op tegen vinyl.

Waarom ik liever vinyl luister dan Spotify

Waarom dan toch liever vinyl?

Als het niet het geluid van vinyl is en als ouderwets plaatjes draaien best een omslachtige klus is, waarom zet ik dan toch nog steeds liever een elpee op? Nou daar gaat-ie dan. Mijn 5 belangrijkste redenen om een vinylplaat te draaien in plaats van te streamen.

#1. Luisterervaring

Platen draaien is voor mij een echte luisterervaring. Dat klinkt wat dramatisch, maar als ik een plaat draai, dan ga ik er echt voor zitten en ga ik helemaal op in de muziek. Pure ontspanning. Daar kan geen yoga-oefening tegen op. Als ik een track afspeel op Spotify, dan is het meer een gezellig deuntje op de achtergrond. Ook betrap ik mezelf er vaak op dat ik bij streamen vaak een los liedje luister en bij een langspeelplaat echt het hele album afspeel.

#2. Hoezen

Ik vind het heerlijk om de hoezen te bekijken. Het zijn tastbare kunstwerkjes. Een manier om de muziek ‘vast te houden’. Heerlijk om naar te turen. Die platenhoezen hebben gewoon iets magisch!

#3. Verzamelen

Niets is leuker dan scharrelen op een platenbeurs of de bakken doorwerken in een platenzaak. De verzameling aanvullen en even een kletspraatje maken met andere vinylverzamelaars. En handig is altijd die verkoper die je wijst op andere juweeltjes.

#4. Vreemde muzieksmaak

Waarschijnlijk heb ik een vreemde muzieksmaak, want heel veel muziek is niet op Spotify te vinden. Muziek die ik wel op vinyl heb staan.

#5. Nostalgie

De vijfde reden is er puur een van nostalgische aard. Ik kan geen afstand doen van mijn verzameling. Ik heb mijn platencollectie al heel wat keren meeverhuisd. Zoals de één een fotoboek van zijn jeugd doorbladert en herinneringen heeft aan vroeger tijden, zo draai ik plaatjes!

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer redenen om te kiezen voor vinyl in plaats van muziek via een streaming-dienst te luisteren. Wat zijn jouw redenen? Laat een reactie achter!

» Alle blogs van Marlies
» LP omzetten naar mp3/cd? Zo digitaliseer je vinyl met de pc!
» 6 redenen om je album op vinyl uit te brengen
» 10 straatmuzikanten die je gehoord moet hebben
» Hoe houd ik mijn vinyl in topconditie?
» Draaitafel of platenspeler – welke is het meest geschikt om mee te DJ’en?
» Goede muziek, dat kun je meten

» CD & Vinyl-onderhoudsmiddelen
» Platenspelers
» DJ-draaitafels
» Draaitafel-toebehoren
» Elementen & Reservenaalden
» Platen & CD-meubels
» Platentassen & koffers

Gastblogger Marlies (Let’s Groef)
Marlies schrijft voor het muziekblog Letsgroef.nl. Haar allereerste album was Moonflower van Santana uit 1977, en basgitaar, trombone, drums, mondharmonica én Hammond-orgel zijn haar favoriete instrumenten (die ze overigens geen van alle bespeelt). Ze luistert het liefst naar soul en funk en als ringtone op haar mobieltje staat Outa-Space van Billy Preston.
5 reacties
 1. Dédé van den Berg schreef:

  ik heb de oude platen van me vader voor de dag gehaald en een goedkope platen speler gekocht. met deze kan ik platen opnemen met me pc kan de kraak verminderen is sommige gevallen zelfs helemaal verwijderen zonder dat de muziek er onder lijd lekker digitaal en toch nostalgie heelijk

 2. Martin schreef:

  Dat mensen vinyl ervaren met kraakjes en tikken en ruisen kan ik mij voorstellen dat dit makkelijk voorkomt met een redelijk goedkope platen speler.
  Ja als je net als ik veel verder gaat maar is ook mijn liefhebberij dan kom je op stevige prijzen uit voor een draaitafel.
  Ik was mijn platen met een project lp cleaner, dmv reiniging vloeistof en vacuum afzuiging. Let op ook nieuw vinyl reinig ik.
  Zit vol bagger van de pers om platen los te krijgen van de matrijs.
  Tja ik heb de hobby ruim 40 jaar en loop selectief vinyl.
  Daarom heb ik er niet mega veel zon 400 stuks.
  En nu een mooie draaitafel in de orde van 6000 euro en geniet van de levendige live muziek, mits goed opgenomen.
  Ik begrijp dat niet veel mensen zo’n bedrag uitgeven en begrijpelijk ook.
  Maar ik wil graag de top hebben om ook top geluidsbeeld te creëren.
  Mijn digitale spullen zijn ongeveer van deze klasse en ik blijf erbij vinyl klinkt en geeft een veel grotere soundstage. Ik kan de artiesten bijna aanraken zo levensecht ervaar ik de muziek en digitaal klinkt schoon maar mist de micro details due wel hoorbaar zijn maar redelijk vlak blijft.
  Hoe dan ook advies koop een goed speler bv een mooie thorens of dual daar begint het audio met vinyl. Ik wens een ieder veel plezier met muziek beluisteren.

 3. Alain Paulissen schreef:

  Leuk blog! je geeft in principe precies aan hoe ik over vinyl denk.
  Ik heb me ook wel eens afgevraagd of het nu wel zo slim was om platen op vinyl te kopen terwijl ze ook op spotify staan. Toch is het luisteren van een vinyl-album heel anders dan een nummertje op Spotify. Bedankt voor het bevestigen van die mening! Groetjes uit Maastricht

 4. ROB schreef:

  LP Kraakjes generator voor cd speler en streamer.

  Beperkte oplage !! ( niet in Europa verkrijgbaar )

  LP Kraakjes generator voor cd speler en streamer.

  De drang naar nostalgie lijkt de laatste jaren niet meer te stuiten gezien de oplevende vraag naar de langspeelplaat.
  Na bijna 30 jaar het kraakvrije zuivere cd geluid aangehoord te hebben is de behoefte naar de ouderwetse kraakjes van het LP geluid weer helemaal in.

  Bij het horen van bv de Rolling Stones hoor je vaak zeggen “Die plaat moet toch kraken”

  Vanaf nu is het mogelijk met de kraakjes generator niet van echt te onderscheiden identieke kraakjes te genereren in cd of streaming geluid zodat u het jaren 60-70 gevoel weer helemaal herbeleeft.

  U kunt hiermee gewoon uw cd of streaming blijven afspelen, dit met een hoger frequentie bereik en meer gedetailleerd geluid dan de dof klinkende en krakende fossiele LP’s.

  Instelbaar van licht beschadigd tot een zwaar mishandelde lp.

  Dj’s kunnen sixties avonden weer laten klinken alsof de lp nooit weg is geweest !
  Te plaatsen tussen uw cd speler of muziekstreamer, met coaxiale,cinch en optische audio uitgang.

  De uitkomst voor ex vinyl fundamentalisten die hebben toegegeven aan het feit dat de terugkomst van de LP een hype is, en streaming in welke vorm dan ook de onoverkomelijke volgende stap zal zijn.

 5. Garro schreef:

  De imperfectie van vinyl maakt het juist perfect. Het is meer beleving en inderdaad luister je meestal een heel album af omdat het overslaan van een nummer nu eenmaal niet zo handig is.

  De maker van het album heeft vaak nagedacht over de volgorde van de liedjes voor zowel kant A als kant B. Doordat je halverwege een onderbreking hebt, je moet de plaat immers omdraaien, ervaar je het anders dan een CD of online.

  Bij vinyl zie je waar de muziek uit komt. Bij alle digitale oplossingen is het zicht verdwenen en daarmee een stuk beleving.

  Groet Garro (Radio DJ en uitgever)

Laat een reactie achter