In het vorige blog van Gastblogger Rob Brummans (Mindru) kon je lezen hoe hij het DJ’en ontdekte. Nu deelt hoe hij in 2020 begon als volger van artiesten op Twitch, tot het moment van zijn eerste 5,5 uur durende stream tijdens de jaarwisseling. Rob laat zien dat je ook als DJ of muzikant je plek kunt vinden op dit platform. Daarbij geeft hij tips om zelf een start te maken op Twitch!

Zo word je als muzikant of DJ een goede Twitch streamer

Het omslagpunt

Twitch, iedereen in de game-community kent het platform als hét streaming-platform voor gamers en officiële Esports-wedstrijden. Als muziekliefhebber kende ik het platform in het begin van vorig jaar nog niet zo goed. Toen in maart 2020 massaal de hele wereld in lockdown leek te gaan, zagen veel artiesten hun ‘gigs/concerten/inkomsten’ in rook opgaan. Ze moesten een andere bron van inkomsten zien te vinden, een andere uitlaatklep voor hun creatieve uitspattingen. Mike Shinoda is een van de vele artiesten die ik in maart toevalligerwijs op YouTube tegenkwam als streamer. Wat mij echter al gauw opviel, was dat Mike Shinoda niet reageerde op wat er in de chat op YouTube gezegd werd. Hij ging vooral in op wat er op Twitch gezegd werd. Dit werd voor mij hét moment om eens te gaan kijken wat Twitch te bieden had.

Inspiratie is dé sleutel naar motivatie

Als jochie van een jaar of dertien was ik al fan van de band Linkin Park, met name de unieke combinatie van hardrock en elektronische synths en sample scratches. Toen ik Mike Shinoda begon te volgen op Twitch, kwam ik al gauw te weten dat hij dé drijvende kracht achter deze band was. Op Twitch laat hij dan ook bijna elke werkdag zien hoe je het publiek niet alleen voor je kunt winnen, maar ook kunt laten genieten van creativiteit in zijn puurste vorm. Na een maand of drie te socializen met zijn fans in zijn chat, begon in mijn hoofd het idee te groeien om serieuzer aan de slag te gaan met het mixwerk dat ik tot dan toe gebruikte om mixes naar Mixcloud te uploaden. Ik wilde ook mijn eigen kanaal beginnen en begon de nodige informatie in te winnen.

Durf te vragen

Iedereen zit sinds vorig jaar in hetzelfde schuitje en we zijn er voorlopig nog niet uit. Doordat zoveel mensen vanuit huis werken momenteel, komt er een mogelijkheid als Twitch streamer vrij. Ik zag mijn kans, greep hem en ging rondvragen hoe anderen begonnen waren met hun Twitch-kanaal. Want een van de eerste zaken waar je tegenaan loopt, is dat er een golf aan informatie in het begin tot je komt die je moet zien te ordenen. Wat heb ik nodig voor het type stream dat ik wil gaan maken? Wil ik er veel tijd in stoppen of wil ik er zo min mogelijk tijd in stoppen, maar het toch aantrekkelijk maken voor mijn bezoekers? Ik koos voor het eerste. Ik nam contact op met een vriend van mij die al langer streamt via Twitch. Hij vertelde mij over het programma OBS, wat niet alleen gratis is, maar ook zeer uitgebreid.

Met alleen lekkere muziek kom je er niet

De wereld van Twitch kent twee kanten. Als je eenmaal een groepje volgers hebt, zullen zij zeker trouw aan je blijven en je ondersteunen, maar je dient hier wel wat voor te doen. In mijn geval heb ik gewoon de tijd genomen om genoeg mensen op Twitch via verschillende kanalen te leren kennen en gesprekken met ze aan te gaan. Als je niet bekend bent in de wereld buiten Twitch, dan word je ook niet van de ene op de andere dag bekend op Twitch. Je moet iets unieks bieden aan je publiek wil je tussen de honderden andere streamers uitkomen. Voor mij was het authenticiteit. Ik doe mijzelf niet anders voor dan hoe ik ben tijdens streams. Ik draai wat ik mooi vind, anders heb ik het niet in mijn bezit. Mogelijk zou ik meer volgers en viewers kunnen krijgen als ik andere muziek zou draaien dan wat ik draai, maar ik kies ervoor dit niet te doen.

‘Less is more’ geldt ook op Twitch wat layout betreft

In het begin worstelt iedere streamer nog met zaken zoals het soort streams, maar bijvoorbeeld ook: hoe wil ik dat mijn layout eruit komt te zien? Waar je al snel achterkomt, is dat iedere Twitch streamer die jij beleefd benadert, jou ook bereid zal zijn te helpen. Maar ook op YouTube en elders zijn heel veel tutorials/tips and trucs te vinden om jouw layout stukje bij beetje professioneler te laten ogen. Ik begon met streams via Facebook en nu heb ik een picture-in-picture-opname van waveforms, met in de rechterhoek een klein webcamscherm en in het midden het overzicht van mijn draaitafels met mixer. Ook ben ik uitgekomen op een klein programmaatje dat Now Playing (een programma voor Serato) heet, waarmee ik mijn kijkers precies kan laten zien welke plaat ik draai.

Heb je door dit artikel interesse in streamen op Twitch gekregen en heb je vragen? Stel ze hieronder dan gerust!

Zie ook

» Studio & Recording-producten
» DJ-gear

» Hoe je als ghost producer kapitaal voor je carrière kan maken
» Hoe je je content op social media optimaliseert
» Muzikant: met een membership maandelijkse inkomsten genereren
» Marketing en Business voor muzikanten – Strategieën & tips
» Meer fans? Volg de 5 stappen van deze marketing-funnel
» Goede videoclip maken met klein budget? Volg deze 12 stappen
» Artwork bij je muziek – Waarom design belangrijk is
» Optredens live streamen met goed geluid – Dat doe je zo!
» Tien manieren om als muzikant geld te verdienen
» 6 tips voor het gebruiken van Twitch
» SoundCloud Pro, is het de moeite waard?
» 10 stappen voor het vinden van de juiste artiestennaam
» Hoe kun je doorbreken als producer?
» DJ-optredens professioneel aanpakken
» Gratis optreden als DJ… doen of afwijzen?

Gastblogger Rob Brummans (Mindru)
Rob Brummans (33) is al sinds zijn jeugd een enorme muziekliefhebber. Niet aan één genre gebonden, maar wel met een voorliefde voor duistere en mysterieuze muziek. Sinds 2006 bezoekt Rob feesten en festivals, sinds 2008 produceert hij met FL Studio en in 2016 is hij vinyl gaan verzamelen. Begin 2020 begon hij een eigen Twitch-kanaal onder de naam Mindru Music, waar hij live-sets draait en live techno-jamsessies uitzendt. Via Viberate kun je alle muziek, pagina’s en projecten van Rob vinden.
Geen reacties

Nog geen reacties...

Laat een reactie achter